Pāriet uz galveno saturu
Kontrasts
Font size
Thu. 22.08.2024. 19:00

VEF JAZZ CLUB | MÁRIA REHÁKOVÁ SEXTET ( Slovākija/ Lielbritānija) / MATĪSA ČUDARA TRIO

Kultūras pils "Ziemeļblāzma" parks


Divas lieliskas un oriģinālas grupas –Matīsa Čudara trio un Mária Reháková sextet (Slovākija/ Lielbritānija) šajā divdaļīgajā koncertā nospēlēs mūziku no saviem 2023.gada nogalē izdotajiem albumiem. Katra no mūziķu grupām muzicē atšķirīgā, viņām vien raksturīgā manierē – dzirkstošs un svaigs folka un džeza mūzikas apvienojums priecēs Slovāku fautistes un dziedātājas Marijas Rehakovas vadītās grupas koncertā, savukārt Matīss Čudars kopā ar domubiedriem klausītājiem piedāvās laikmetīgās džeza muzikas oriģinālprogrammu.

Koncerta pirmajā daļā - MÁRIA REHÁKOVÁ SEXTET( Slovākija/ Lielbritānija)

Marija Rehakova (Mária Reháková) ir džeza flautiste, dziedātāja un komponiste, kuras dzīve šobrīd rit starp Londonu un Bratislavu. Viņa ir apceļojusi daudzas Eiropas valstis - Lielbritāniju, Čehoslovākiju, Austriju, Igauniju, Itāliju, Vāciju, Nīderlandi un ASV - gan kā komponiste, gan kā izpildītājmāksliniece. Viņa studējusi džezu Gildholas mūzikas skolā un bijusi Nacionālā jauniešu džeza orķestra flautiste. Viņa ir Slovākijas konkursa JazzStartUp 2022 uzvarētāja. Apvienojot džeza tradīcijas ar slovāku tautas dziesmām, kas Marijai tuvas no bērnības, grupa TOPOĽANA veidojusies kā džeza –folk/fusion sekstets. Kopš grupas izveidošanas 2016. gadā, tā daudz koncertējusi visā Lielbritānijā un citur Eiropā, veidojot plašu grupas fanu auditoriju un pat sasniedzot konkursa “BJD 2019Young Talents finālu.

2023.gada rudenī grupa laiž klajā savu pirmo albumu. Īpaši šim izdevumam Marijas tētis gleznotājs Pāvols Rehaks (Pavol Rehak) ir uzgleznojis sešas gleznas, kuru oriģinālus grupa vedīs līdz arī savā koncertceļojumā uz Latviju.

Marija par savu jauno albumu stāsta:

"Šis albums stāsta par manu personīgo ceļojumu starp divām valstīm, diviem žanriem un diviem dzīves veidiem, kas laika gaitā ir saplūduši vienā. Uzaugot Slovākijā, man izveidojās dziļa saikne ar slovāku folkloru, kā arī klasisko mūziku, un dzīvoju dzīvi, kas piepildīta ar ģimeni, draugiem, dabu un ticību. Mana dzīve pilnībā mainījās, kad pārcēlos uz Londonu, lai studētu džezu. Šajā straujajā metropolē, kurā ir divreiz vairāk iedzīvotāju nekā Slovākijā kopumā, mana ikdienas dzīve kļuva aizvien aizņemtāka, tā kļuva ļoti intensīva un aizraujoša, piepildīta ar koncertiem, turnejām, studijām, smagu darbu un izaicinājumu nopelnīt iztiku.

Šīs divas kontrastējošās pasaules manī ir savijušās, un tagad tās atspoguļojas šajā albumā. Es uzskatu, ka mēs visi savā dzīvē piedzīvojam kontrastus un cenšamies atrast līdzsvaru starp ātro un lēno, aktīvo un mierīgo, skaļo un kluso. Lai šī mūzika jums palīdz līdzsvara meklējumos."

Prese par gaidāmo programmu:

“Valdzinošs koka pūšaminstrumentu un Marijas flautas saspēle ar sirsnīgu dziedājumu iestarpinājumiem, kas, sakņoti slovāku tautas melodijās it kā nemanāmi pāriet džeza izjūtās... entuziasma pilns, svaigs skanējums!” Pols Peiss, UK Jazz Promoter

“Augstas kvalitātes priekšnesums, pilns ar emocijām un patiesu mīlestību un uzticību mūzikai” Dāvids Olāhs, jazz.sk

 “Tas ir folkloras, tradicionālo džeza frāžu un jauno mūziķu degsmes sajaukums, kas padara Topoľanu unikālu” Soňa Juríková, SkJazz

Savukārt koncerta otrajā daļā - MATĪSA ČUDARA TRIO

Pēdējo gadu, jo sevišķi pandēmijas laikā, Matīsa Čudara Trio mūziķiem savstarpēja kopā spēlēšana ir kļuvusi par neatņemamu viņu ikdienas sastāvdaļu — rituālu, kurš puišiem kalpo kā enerģijas un spēka avots, garīgās izaugsmes ceļvedis, mentālās veselības līdzsvarotājs, un, protams, tilts starp viņu katra personīgo pasauli un plašāku sabiedrību.

Katrs no viņiem, būdams izcils un starptautiski atzīts savā jomā, puiši viens otru gan atbalsta, gan izaicina, tādejādi viņu mūzikā strāvo spēcīgi pamati, kā arī nerimstoša tieksme pēc izaugsmes un attīstības.

Lai gan katrs no puišiem ir strādājis visdažādākajās muzikālajās stilistikās — sākot no pop un rokmūzikas, līdz pagrīdes metālam un avangarda improvizācijai, Matīsa Čudara Trio mūzika galvenokārt sakņojas organiskā džeza, blūza un kantrī sakausējumā. Viņu mūziku caurstrāvo latvisks melodiskums, mīlestība pret neizmērojami plašajām afrikāņu un indiešu ritmu pasaulēm, kā arī Matīsa darbība klasiskajā mūzikā, tostarp šogad iegūtais maģistra grāds kompozīcijā Jeila Universitātē (Yale University). Tas sniedz trio mūzikai struktūru, kura bieži sniedzas ārpus džeza mūzikas ierastajiem rāmjiem.

Matīsa Čudara Trio pirmais albumsTake Your Time ir ieskats ansambļa muzicēšanas procesā, kurā apkopotie skaņdarbi un daudzu gadu laikā izlolotās melodijas, sniedz klausītajam estētisku baudījumu un emocionālu komfortu, ved pastaigā, reizēm vieglā skrējienā, cauri dažādām, neparasti iekārtotām telpām, un brīžiem uzdod pa kādai grūtāk atminamai mīklai.

Matīsa Čudara Trio sniegtais koncerts kultūrvietā M/Darbnīca 2022. gada vasarā īsi pirms došanās ierakstu studijā, ieguva Lielās Mūzikas gada balvu nominācijā “2022. gada labākais koncerts”.

Koncertā piedalās:

MÁRIA REHÁKOVÁ SEXTET( Slovākija/ Lielbritānija):

Marija Rehakova (Mária Reháková, flauta, balss)
Sems Naits (Sam Knight, tenora saksofons)
Gustavo Kleitons Maruči (Gustavo Clayton Marucci, klarnete)
Edijs Lī (Eddie Lee, klavieres)
Pīters Kormans (Peter Korman, kontrabass)
Flojers Sidenhams (Floyer Sydenham, bungas)

MATĪSA ČUDARA TRIO

Matīss Čudars, elektriskā ģitāra
Edvīns Ozols, kontrabass
Ivars Arutjunjans, bungas

The Host of the Event hereby informs that photographic images and/or video recordings will be taken in the course of the Event in order to ensure coverage of the Event in mass media and information materials. The obtained materials can be used for publicity and public information purposes. The Host of the Event assumes no liability for any photographic images and/or video recordings taken by third parties and for the usage of the materials thus obtained. Detailed information regarding the processing of your personal data is available here.

Share